Wat is beter: schrijven of typen?

Uit Trouw februari 2015

Wetenschappers toonden in meerdere studies aan wat de voordelen zijn van schrijven met de hand tegenover typen. Door aantekeningen te maken op een vel papier, onthouden studenten veel meer dan tijdens het typen. Bij jonge kinderen werd meer hersenactiviteit gevonden als ze met een pen schreven in plaats van op een computer te tikken.

Exit tablets en computers in het klaslokaal zou je zeggen. Maar zo simpel is het niet. “Van jongs af aan wordt ons geleerd (snel) te schrijven en aantekeningen te maken. Veel minder aandacht gaat uit naar typen”, zegt Thompson. “Dat kan het verschil veroorzaken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk ook dat kinderen die snel kunnen typen veel beter presteren. Deze kinderen waren creatiever, formuleerden nauwkeuriger en hun betoog was logischer dan kinderen die alleen maar langzaam konden typen.”

Een ander onderzoek op een basisschool laat zien dat kinderen die het snelste typten ook de beste resultaten haalden. Zij werden niet afgeleid door het typen zelf en presteerden daarom beter. “Grofweg kun je zeggen dat de meeste mensen er baat bij hebben om aantekeningen te maken op papier als iemand spreekt. Maar tijdens het schrijven van een tekst werkt typen beter, tenminste als je dat snel genoeg kan”, zegt Thompson. Uit onderzoek blijkt trouwens ook dat kinderen dankzij nieuwe technologie inhoudelijk veel beter leren schrijven. Andrea Lunsford (Stanford University) bekeek 877 eerstejaars essays van studenten in 2006, 1986, 1930 en 1917. De jongeren van nu schreven verreweg het beste volgens haar. Hun taalgebruik was nauwkeuriger en ze reflecteerden ook beter. Ze maakten trouwens niet meer spelfouten dan studenten uit een verder verleden. In 2006 was de smartphone weliswaar nog niet ingeburgerd, maar er werd al wel veel gemaild en ge-sms’t. Lunsford constateerde toen dat veertig procent van het schrijven buiten het klaslokaal plaatsvond op telefoon en computer en dat kinderen daardoor meer schreven dan ooit.